Au pair i Frankrig

Au pair i Frankrig

Der er en del, der har spurgt mig, hvad det vil sige at være au pair, og hvordan det har været at være au pair i udlandet – langt væk fra min familie og venner.

Først og fremmeste, så er au pair et fransk ord og som direkte oversat betyder “på lige fod“. Det vil sige, at man som au pair skal være på lige fod med familiemedlemmerne.  At være au pair giver dig mulighed for at opleve og udforske et nyt land og ikke mindst en ny kultur, men din vigtigste opgave er at passe din au pair-familiens børn!

Hvad laver en au pair?

Kort sagt: Du skal passe børnene og hjælpe til med husholdningen.
Der findes ikke en præcis beskrivelse, for det afhænger meget af værtsfamilien, området de bor i og forældrenes arbejdstider, m.m.  De fleste au pairs dagligdag indeholder følgende arbejdsopgaver :

 • Madlavning : Tilberede måltider
 • Transport : Køre børnene til og fra skole, samt fritidsaktiviteter
 • Vasketøj : Vaske og folde børnenes tøj
 • Oprydning : Holde børnenes værelser pæne og nydelige
 • Morgenrutine : Hjælpe børnene i tøjet, sørge for morgenmad og gøre dem klar til dagen
 • Lege : Underholde børnene
 • Lektier : Hjælpe med lektier
 • Sengetid : Gøre dem klar til at gå i seng, samt putte dem med evt. godnatlæsning

Få livserfaring i en anden kultur som au pair

1. En bonusfamilie
Ja, den er god nok! Du bliver en del af deres hverdag og familieliv. Du vil bruge en masse tid med børnene og skabe et helt særligt og tæt bånd med dem. Det er dig, der henter og bringer til og fra skole, følger dem til fritidsaktiviteter, laver lektier med dem, leger med dem og meget mere.
En arbejdsuge vil som regel være på 30-35 timer. Du vil som oftest have fri om aftenen og i week-enderne, hvor du kan lave, hvad du vil, MEN det vil som regel være i week-enderne, at familien tager på udflugt. Udover udflugter, så kan der være børnefødselsdage og lignede i week-enderne, hvor det forventes, at du deltager.

2. Oplev Frankrig på 1 år
De fleste au pair ophold varer 1 år. Når du flytter, bliver det dit nye hjem, og det gælder om at få mest muligt ud af opholdet. Det er vigtigt at få nye venner, tage ud og opleve ting og se, hvad landet har at byde på.
Under dit ophold kan du rejse sammen med dine nye venner og skabe minder for livet. Det kan også være dejligt at få en pause fra hverdagen hos familien, da det til tider kan føles meget intenst.

3. Du er stærkere end du tror – Lær at stå på egen ben !
Det kan være en stor mundfuld at flytte til udlandet og stå på egen ben hos en fremmed familie. Du skal tage dig af nogle andres børn og passe ind i nogle andres hverdag. Det kan være virkelig angstprovokerende i begyndelsen, men det er en unik chance for at udvikle dig som person. Du finder ud af, at du godt kan klare dig selv. Jeg lærte at styre det daglige ansvar og voksede med opgaven.

Har du besluttet dig for at blive au pair ?

At arbejde som au pair er en unik mulighed, der kan give både dig og dine forældre tryghed. Du behøver nemlig ikke en stor opsparing på din bankkonto, og dine forældre skal ikke være urolige for, at du rejser rundt alene med en rygsæk.
Som au pair i Frankrig er der en sikkerhed i, at der er en værtsfamilie som passer på dig, og du er sikker på at have tag over hovedet hver nat. Desuden giver det at være au pair dig mulighed for at blive introduceret til familietraditioner og hverdagslivet.

Men inden du beslutter dig for at blive au pair, bør du gøre dig nogle overvejelser!
Det kunne for eksempel være :
– Er det vigtigt for mig at det er en 100% fransk familie ?
– Hvor mange børn  familien have?
– Vil det være okay, hvis jeg også skal tale dansk eller engelsk med børnene?
– Hvor vil jeg gerne hen – storby, sydpå, landsby ? osv.

Jeg gjorde mig ikke så mange overvejelser … Jeg ville bare gerne afsted og lære fransk! Der var ingen, der havde fortalt mig, hvordan og hvorledes, så jeg kastede mig bare ud i det.

Det endte dog med at være en turbulent omgang for mit vedkommende! Jeg kan derfor med baggrund i egne erfaringer fortælle, hvilke ting man skal være opmærksom på, samt hvilke udfordringer, der især kan vise sig, og hvad man skal gøre og ikke gøre.  Men hvor skal jeg starte ?

Et par gode råd til dig, der gerne være være au pair :
1. God kemi! Aftal med familien, at I laver en samtale over Skype INDEN du tager afsted og besøg evt. familien INDEN du starter dit ophold hos dem! God kemi mellem dig og din værtsfamilie er altafgørende for at få den bedste oplevelse.

2. Kontakt evt. en au pair organisation, som kan hjælpe dig under hele forløbet. Der skal være klare linjer fra start.

3. Du skal sikre dig at ALLE papirer er i orden – arbejdskontrakt, forsikringer, m.m.

4 kommentarer

 • Kirsten Hau

  Hvor er det interesssant læsning. Det er rigtig godt med dine gode råd og ærgerligt, at du ikke selv kendte til dem, inden du rejste til Frankrig.

 • Tajinder Suri

  Hi!
  I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my
  comment form? I’m using the same blog platform as yours
  and
  I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *