Alsace

Week-end i Alsace : Seværdigheder i Strasbourg du skal se

Strasbourg, here we come” ! Strasbourg er en fantastisk destination for en forlænget weekend. Byen er måske bedre kendt som Europas hovedstad. Strasbourg by er fuld af charme, kultur og historie. Der er masser af seværdigheder i Strasbourg !

Byen Strasbourg er på UNESCO’s verdensarvliste … Første gang i 1988 for dets historiske centrum, Grande île, som er den gamle bydel af Strasbourg. Anden gang i 2017 blev området, Neustadt, den ”nye by”, der blevet bygget under tysk besættelse, optaget på verdensarvlisten. Strasbourg by er fyldt med bygninger fra middelalderen og renæssancen.

strasbourg bindingsværkhuse

Hvorfor tage til Strasbourg ?

Strasbourg er en by, der udover sine mange seværdigheder også er kendt for sit kæmpe julemarked, hvilket er forståreligt nok. Det er et af de smukkeste i Frankrig !
Mere end 300 juleboder med delikatesser og franske kreationer, der symboliserer en Noël alsacien (jul i alsace).

Min veninde og jeg planlagde dog vores tur i en mindre travl turistperiode, og med håb om at få et par gode solskinsdage. Vi tilbragte vi en forlænget weekend i byen før, der blev taget hul på julen. Vi har tit talt om de gamle bindingsværkshuse, floden og ikke mindst alle de seværdigheder i Strasbourg, som vi gerne ville opleve.

Vores mini-guide med seværdigheder i Strasbourg

Tartes flambées, bindingsværkshuse, vin d’alsace, katedralen Notre-Dame, Kougelhopf, winstubs … Der er nok at opleve i Strasbourg !

La Petite France i Strasbourg …

Uden tvivl det mest charmende område i Strasbourg, men formentligt også det mest fotograferede ! Bindingsværkshusene og floden fortryller enhver forbipasserende. Det er mit yndlingssted i Strasbourg! Jeg tror, at jeg tog en ”million” billeder af alle de smukke huse.

strasbourg maison

Gamle bygninger og brostensbelagte gader, der føles som om man går rundt på et filmset, der handler om Strasbourgs historie for flere årtier siden. Alligevel er alt meget virkeligt … At gå rundt i de brostensbelagte gader og suge indtrykkene til os var et af højdepunkterne i vores weekend. Gå på jagt efter smukke steder som Rue du Bain Aux Plantes, Rue des Moulins og nyd udsigten fra pont Saint Martin.

Lige som i Paris er der mulighed for at sejle og besøge Strasbourg fra vandsiden. Det fungerer fuldstændig ligesom Bateaux Mouches i Paris. Du kan med øretelefoner høre alt om Strasbourgs historie ombord på båden, mens du sejler afsted.

Cathédrale Notre Dame de Strasbourg

Den gamle bydel er fyldt med små smalle gader, typiske bindingsværkshuse, men det er også her du finder den smukke katedral med sit 142 meter høje spir, der står midt i byen. Du kan ikke undgå at få øje på den, når du går rundt. Det er den ældste gotiske katedral i verden. Bygget mellem 1015 og 1439. Dens facade er bygget i lyserød sandsten og skiller sig ud på mange måder, for ikke at glemme og nævne dens unikke klokketårn. Det er et sandt mesterværk.

Fra klokketårnet kan du nyde den betagende udsigt ud over byen. Victor Hugo beskrev domkirken som ”en kombination af monumental størrelse og delikatesse”. Man begyndte at bygge domkirken i 1015, men kun krypten og soklen er tilbage fra den tid.

Europa-Parlamentet i Strasbourg

Når vi taler om Strasbourg kan vi ikke undgå at nævne Europa-Parlamentet ! Strasbourg har et kæmpe europæisk hovedsæde. En stor moderne bygning, der står i kontrast til det gamle historiske centrum.
Der er mulighed for at komme ind og se, hvor der debatteres, samt mærke stemningen i parlamentet.

Du kan se mere på Europaparlamentets hjemmeside

Europa-Parlamentet i Strasbourg

På cykel i Strasbourg

Jeg vidste det ikke, men Strasbourg er en af de førende cykelbyer i Frankrig med i alt 615 km cykelstier. Strasbourg går op i sit økologiske image. Det ser ud til, at byen promoverer cykling som en daglig transportform med sin enorme udvikling af cykelstier.

Efter en kold og regnfuld dag kom solen frem. Vi blev enige om, at det var perfekt vejr til en cykeltur. Vi fandt en Velhop, hvor vi kunne leje en cykel for hele dagen til 6€.

Efter at have få udleveret vores cykler, kørte vi langs kanalen og hen til en park, Parc de l’Orangerie, hvor vi spiste frokost. Den smukke park ligger i udkanten af bymidten. Den er oplagt til en pause !

Vi cyklede fra La Petite France til Neustadt (tysk kvarter) til halvøen André-Malraux til parken ved at køre igennem den botaniske have.

Kougelhopf en fransk delikatesse fra Alsace ….

På den gastronomiske side, bør du ikke glemme at smage en Kouglehopf. Det er en kage, der er bagt i en karakteristiske rund form, der har et hul i midten. I dag eksisterer der rigtig mange forskellige versioner – rosiner, chokolade, tørrede frugter– kun fantasien sætter grænse for, hvad man kan putte i.

Læg vejen forbi en Winstub, når du er i Alsace

Hvad er en winstub? En type traditionel vinbar-restaurant, der findes i Alsace. Vi fandt en, le Pfifferbriader. Vi sad udenfor, hvor vi fik serveret en choucroute revisité (surkål med fisk). Choucroute garnie er en alsacisk opskrift på tilberedning af surkål med pølser og andet saltet kød og charcuteri, og ofte kartofler, og en flammekueche/tarte flambée, en lokal pizza, den er typisk med creme fraiche, bacon og ost. Til maden fik vi et glas Gewurztraminer d’Alsace. En fransk hvidvin produceret i Alsace.

Markeder i Strasbourg …

En af tingene, jeg elsker ved Frankrig, er alle deres markeder… Om det er bøger, mad, blomster eller loppemarkeder, jeg elsker at gå rundt og suge indtrykkene til mig. Udover det kæmpe julemarked, der finder sted i Strasbourg i december måned, så er der typiske franske markeder året rundt :

  • Marché des producteurs – rue de la douane. Lørdag fra 7-13.
  • Marché de la montagne et de l’artisanat – place du marché neuf. Lørdag fra 9-17.
  • Marché aux livres – place kléber. Tirsdag, torsdag og lørdag fra 8 til 18.

Jeg kan varmt anbefale Strasbourg, som er en byen jeg uden tvivl vender tilbage til.

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *