Lyon

Fête des Lumières i Lyon : 5 installationer du skal se…

Fête des Lumières nærmer sig med hastige skridt, men er du klar? Jeg havde aldrig hørt om Fête des Lumières, før jeg flyttede til Lyon. Det var en kollega, der en dag fortalte mig om denne lysfestival.

Fête des Lumières eller Festival of Lights er en af de største, festlige og kulturelle begivenheder i verden med mere end 1 million besøgende hvert år. Byen er fyldt med kæmpe kunstneriske lys- og lydværker. Folk kommer fra hele verden for at beundre belysningen af gader, haver, facader og monumenter …

Hvert år i december lyser byen op. Det foregår over 4 dage, og jeg havde aldrig i hele mit liv forestillet mig, at jeg skulle opleve noget lignende. Den indre by bliver spærret af. Det vælter rundt med mennesker. Der dufter af grillede kastanjer, vin chaud og crêpes. Det er de lokale, der har stillet borde op ude på gaden, hvor de sælger til forbipasserende turister. Det er magisk! En stemning, som er svær at beskrive. Det skal opleves.

Historien om Fête des Lumières i Lyon

Det er meget mere end sjov og ballade! Fête des Lumières oprindelse er tæt forbundet med Lyon og dens berømte basilika, Notre-Dame de Fourvière. Fête des Lumières strammer fra indvielsen af statuen af Jumfru Maria på basilikaen. Oprindeligt var indvielsen planlagt til d. 8 september 1852, men på grund af kraftig regn steg vandet i Saône floden og den oversvømmede billedhuggeren, Fabischs, atelier. Indvielsen blev derfor rykket til d. 8 december.

Om aftenen klarede vejret op og befolkningen i Lyon satte spontant stearinlys i deres vindueskarme den aften – Og på den måde kom Fête des Lumières til verden, for siden den dag har indbyggerne placeret stearinlys i deres vindueskarme som en hyldest til Jomfru Maria.

Fête des Lumières i dag …

Der er dog sket lidt, siden man fandt på at sætte stearinlys i vinduet. I dag er Fête des Lumières et udendørs arrangement. De sidste mange år har arkitekter, filmskabere og designere fra hele verden været med til at tilbyde de besøgende en magisk oplevelse.

Et væld af utrolige belysninger med lyd er fordelt ud over byen, som kun venter på at folk kommer og beundrer dem. Der er lysinstallationer og filmprojektioner på facaderne, husene, haver m.m. Byens symbolske monumenter er scenen for belysningen. For eksempel, store steder som Place des Terreaux, Bellecour osv. Der er en folkemængde, som ikke er til at komme udenom. Man skal til tider væbne sig med en god portion tålmodighed. Nogle steder står man som sild i en tønde… MEN det ER det hele værd!

En spektakulær magi i hjertet af Lyon …

At slentre gennem gaderne, værdsætte belysningen og suge stemningen til sig, Fête de Lumières er for HELE familien. Om aftenen er der mange gyder, hvor du kan fare vild, mens du opdager de mest utrolige ting. Byen lever på en helt anden måde end normalt.

Lysfesten har en helt speciel atmosfære. Lyon er også et ideelt sted for madelskere, men husk at reservere, da der er rift om pladserne under lysfestivallen.

Halvøen, er der, man finder flest lysinstallationer og også der, hvor der er flest mennesker.
La rue de la République, Bellecour, Terreaux, Place des Jacobins, Place Sathonay … Vi startede med at se, hvad der foregik på Rue de la République.

Fête des Lumières

Bagefter gik vi ned til Bellecour pladsen. Et stort hjul var sat op, hvor der kørte en film.

Fra Bellecour gik vi ned til Saône floden …

Fête des Lumières, Saône, Lyon

Fourvière var selvfølgelig også oplyst. Der kørte en film på Palais de Justice og bygningerne ved siden af.

Place des Jacobins

Fête des Lumières, Lyon

Place Sathonay

La place des Terreaux …

Den gamle bydel i Lyon… Det historiske kvarter. Hele året kommer turister til, men forestil dig så, hvordan der ser ud, når der er lysfest. Lørdag er det umuligt at komme frem eller tilbage. Et godt råd vil være at se alt, hvad der er i den gamle bydel torsdag eller fredag aften.
På Cathédralen, Saint-Jean, var en film projekteret på facaden. Filmen varede i 10 minutter og folk blev lukket ind i grupper.

Andre installationer vi så …

Gode råd til hvis du skal til lysfest i Lyon …

Find en bolig under lysfesten …Byen kan slet ikke følge med. Priserne stiger. Det er nærmest umuligt at finde et sted at overnatte. Det er derfor en god idé at være ude i god tid. Airbnb er dog en god løsning, da en del af befolkningen rejser væk denne week-end, hvor det står på.
At parkere inde i byens centrum er problematisk, mens lysfestivallen foregår. Indre by er lukket ned og reserveret til gående. Til gengæld fungerer offentlig transport rigtig fint.

I fire aftener (torsdag-søndag) er hele Presqu’île og en del af den gamle by lukket for biler, cykler og scootere. Der er flere barrierer, der fungerer som indgange. Der står folk klar til at kropsvisitere og kigge i tasker. Du må ikke have væske med ind. Det er af sikkerhedsmæssige årsager. Så lad være med at tage en stor taske med eller endnu værre en kuffert.

Når først du er kommet ind, så kan du gå frit rundt og se det du gerne vil. Nyd et bilfrit centrum og en festlig atmosfære. De fleste lysshow varer mindre end ti minutter. Nogle gange skal du stå i kø og vente før du kan komme til, men det er ventetiden værd. Husk en hue, tørklæde og vanter, da det kan være lidt koldt. Skulle du blive sulten eller trænger du til noget at varme dig på er der mulighed for at købe vin chaud, creps, churros, tartiflette og meget andet. Skal du på restaurant, så vil det være en rigtig god idé at bestille et bord, for alt er fyldt op.


Kort sagt, så er Fête de Lumières eller Festivel of Lights en magisk weekend.

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *