Lyon

Ferie i Lyon : Oplev den charmerende storby

Ferie i Lyon? Frankrig er 15,6 gange større end Danmark og har mange fortryllende destinationer. Et sted i Frankrig, der har uendelige muligheder at tilbyde, er storbyen Lyon. Frankrigs tredjestørste by! Byen er dog relativt ukendt. Jeg har ikke mødt mange danskere eller andre nationaliteter, mens jeg boet der. Jeg har lavet en lille miniguide til dig, der skal på ferie i Lyon 🙂

Lyon, Fourvière

Gå op opdagelse i Lyons centrum

Halvøen, som er Lyons centrum, er meget livlig og fuld af butikker. Jeg vil foreslå, at du går fra Perrache station hen over Place Carnot og videre op ad Rue Victor Hugo for at komme til Place Bellecour. Derfra kan du gå op ad Rue Gaspin eller parallelgaden Rue du Président Édourd Harriot, og så kommer du til Place des Jacobins. Lidt længere oppe kommer du til Place des Terreaux og Place de la Comédie.

Place Carnot : Markedsplads ved Perrache. Der bliver en gang imellem solgt hunde og katte på markedet!

Place Bellecour : Den største og meste kendte plads i Lyon, men også den største åbne plads i Europa. Man kan se basilikaen Notre-Dame de Fourvière i det fjerne.

Lyon, bellecour, Fourvière

Place des Jacobins : En elegant plads med et springvand af samme navn.

Place des Jacobins i Lyon

Place des Terreaux : Den smukkeste plads i Lyon med rådhuset, springvandet (fontaine bartholdi) og kunstmuseet.

Place des Terreaux i Lyon

Place de la Comédie : Operapladsen

Operaen er lidt udenfor den arkitektoniske stil, der ellers præger Lyon. Du kan nyde en af de mange utrolige forestillinger, men du kan også nyde udsigten på operaerens rooftop.

Operaen i Lyon

Ta’ en drink på en flodbåd (péniche) i Lyon

En af de bedste ting at gøre i Lyon, når aftenen kalder, er at tage en drink på en flodbåd på Rhônefloden. Der er masser at vælge imellem. Uanset hvilken du vælger, så har de alle en smuk udsigt over floden.

Du kan også slå dig ned på nogle af de store græsarealer langs Rhônefloden. De er perfekte til en apéro/pic-nic med vennerne. Tag en flaske vin og et baguette under armen (og selvfølgelig lidt charcuteri og ost med) og nyd en lun sommeraften.

Le vieux Lyon – den gamle bydel i Lyon

Du kan ikke tage på ferie til Lyon uden at besøge den gamle bydel, Vieux Lyon! Bygningerne i Lyons gamle bydel er fra det 15. og 17. århundrede. Brostensbelagte gader, smalle passager, små gyder og håndværksbutikker gør dette gamle historiske kvarter charmerende. Der er naturligvis også mange turistfælder!

Gamel bydel i Lyon

Efter en god slentretur gennem den gamle bydel kan du gå ned ad Rue Saint-Jean til katedralen og derfra hen til metroen og kabelbanen!

Mit absolutte favorittransportmiddel i Lyon er den kabelbane der kører fra Vieux Lyon op til Fourvière. Den blev opført i 1862 og er verdens første by-kabelbane.
(man kan selvfølgelig også gå op til basilikaen, men det kræver god kondi at klare de 562 trappetrin 😉 )

Oppe på toppen ligger Basilikaen, Notre-Dame de Fourvière. Det er en af de smukkeste og mest besøgte seværdigheder. Den SKAL du se, mens du er på ferie i Lyon.

Basilikaen er en arkitektonisk juvel, men som en fransk veninde sagde til mig, så ligner den en elefant, der er vendt på ryggen. Inde i kirken kan man finde et stort antal mosaikker, farverige glasmalerier, enorme marmorsøjler og forskellige statuer.

Går man om til forsiden, kan man nyde den betagende panoramaudsigt over byen. Det høje tårn, som kan ses til højre på billede, ligner en blyant og er et af Lyons seværdigheder. Udover kontorer og et hotel, er der en restaurant oppe på toppen.

Besøg et gammelt romersk teater i Lyon

Hvis du elsker historie, vil du ikke gå glip af et besøg i Théâtre Romain, mens du er på ferie i Lyon. Det er gammelt teater, der blev bygget i 15 f.Kr. Det er et vildt syn og ikke langt fra Basilikaen. Musikfestivalen, Nuits de Fourvière, afholdes der en gang om gået (før corona).

Traboules – Lyons små hemmelige passager

En af de mange populære seværdigheder i Lyon er de mange traboules. Disse små gennemgangspassager blev flittigt brugt i tidernes morgen. Det var en hjælp til silke-folket, så de nemt kunne komme igennem byen uden at silken blev våd. Men de blev også brugt under 2. verdenskrig, hvor franskmændene gemte sig fra tyskerne.
De mest berømte traboules ligger i La Croix-Rousse kvarteret. Den ældste traboule hedder ”traboule de la cour des Voraces“.

Denne traboule går igennem en stor gårdhave af samme navn, Cour des Voraces. Den er meget genkendelig på grund af dens diagonale ydre. Man kan komme ind via 14 Montée St Sébastien eller via trappen på 29 Rue Imbert Colomès.

Besøg Lyons vægmalerier og gå ikke glip af la Croix-Rousse

La Croix-Rousse er som en lille landsby oppe på bjerget. Der er butikker, markeder, caféer, parker m.m. Der er også en smuk udsigt udover byen og på en god dag kan man se Mont Blanc i det fjerne.

Lyon gemmer på flere vægmalerier. I la Croix-Rousse finder du Europas største vægmaleri, Mur des Canuts.
Men byen gemmer på flere ! Du kan finde dem på facaderne af bygninger, og de er bestemt værd at finde.

Mur des Canuts i Lyon
Mur des Canuts – 36 Bd des Canuts, 69004 Lyon

Vægmalerierne er malet af gadekunstnere og repræsenterer for det meste historier fra byen. Det er et billede fra hverdagen i Lyon, og i nogle af dem finder du berømte mennesker. De mest kendte vægmalerier i Lyon er Mur du Cinema, Mur des Canuts og Mur des Lyonnais.

Blomstertræet i Lyon

En skulptur, der ligner et blomstertræ, står på Saint Antonin Poncet pladsen. Det er den koreanske kunstner, Jeong Hwa Choi, der har lavet denne skulptur. Oprindeligt skulle den bruges til en midlertidig udstilling ved en kunstfestival i byen. Byens indbyggere blev glade for den og ville beholde den, så den står der stadigvæk den dag i dag lidt lige som Eiffeltårnet i Paris.

Blomstertræ i Lyon

Halles de Lyon Paul Bocuse

Marked med friske fødevare midt i Lyon! Midt på formiddagen sidder der allerede folk i barerne og nyder et glas vin. En vandretur gennem markedet byder på nybagt brioche, kæmpe pølser og en række restauranter, der forbereder sig til at blive invaderet til frokost. Boden med skaldyr fanger min lugtesans. Det eneste, min næse kan lugte lige nu, er frisk fisk. På vej ud af hallerne sniger en lugt af ost sig forbi min næse, idet jeg passerer en ostebod. Din lugtesans kommer på arbejde i denne skønne madhal.

Centre commerciale Part-Dieu

Skulle det blive regn, mens du er på ferie i Lyon, så bare rolig. Europas største indkøbscenter ligger i Part-Dieu kvarteret. Det er et paradis for enhver shopaholic. Med biografer, supermarkeder, cafébarer, bagerier og restauranter vil jeg mene, at der er noget for enhver smag. Der er mulighed for at gå lige fra metroen ind i centeret uden at blive våd, hvis det skulle regne. Busserne holder lige udenfor døren og Lyons største togstation Part-Dieu ligger overfor.

Centre commerciale, Lyon Part-dieu

Parc de la Tête d’or – Lyon smukkeste park

Den smukkeste bypark på østsiden af Rhône. Med sine 117 hektar er det Frankrigs største bypark! En botanisk have med kæmpe drivhuse og eksotiske planter, en lille sø med udlejningsbåde, en velplejet rosenhave og en gratis zoologisk have.

Ikke langt fra indgangen til Zoologisk have er der et vandhul, hvor en masse skildpadder svømmer rundt eller nyder livet i solen. Parken tager imod skildpadder som folk af den ene eller anden grund ikke længere vil have.

Men det stopper ikke her, for inde i parken kan du se zebraer, giraffer, løver, aber, krokodiller, m.m. Det er et perfekt sted at bruge sin søndag.

God ferie i Lyon

Kano på Saônefloden i Lyon

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *