Cité médiévale de Pérouges en af Frankrigs smukkeste landsbyer
Oplev en bid af middelalderen i cité médiévale de Pérouges. Denne lille perle af middelalderlig arkitektur ligger kun 40 km nordøst for Lyon, i Ain regionen. Charmerende snoede brostensbelagte gader, smukke glasmalerier, velbevarede bindingsværkshuse gør at cité médiévale de Pérouges er en af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Byen er beboet og åben året rundt. (Husk flade sko, når du skal gå gennem de brostenbelagte gader).
Som enhver middelalderby er cité médiévale de Pérouges fuld af historie! Byen er stadigvæk beskyttet af sin vold og man føler virkelig, at man træder tilbage i tiden, når man går ind igennem byporten.
Porten, Porte d’en haut, er indgangen til byen. En pragtfuld port, der giver adgang til fæstningskirkepladsen fra 1400-tallet. Den gamle vold omkredser byen selv den dag i dag. En smuk panoramaudsigt over Meximieux by og Ain-dalen kan ses fra pladsen.
La cité médiévale de Pérougés er en af Frankrig smukkeste landsbyer
Efter at have se kirkefæstningen og nydt panoramaudsigten gik vi rundt i de små snoede brostensbelagte gader (det er frygteligt smertefuldt for fødderne, hvis man ikke har ordentlige sko på).
Landsbyen er ikke særlig stor. Da vi havde gået rundt i noget tid, kom vi til hovedtorvet, Place du Tilleul. Her fik vi øje på det smukkeste bindingsværkshus, Hostellerie du Vieux Pérouges. Et fantastisk bindingsværkshus fra 1100-tallet. I dag er det både hotel og restaurant. Udenfor på samme plads står et træ, og det siges, at det træ blev plantet lige efter revolutionen.
Vi var virkelige heldige, for der var ikke så mange turister den dag, vi var der, hvilket må være virkelig sjældent. Det er nemlig en by, der er besøgt af mange turister hvert år. Byen er placeret på listen over de smukkeste byer i Frankrig. (les beaux villages de France).
La tarte au sucre eller galette de Pérouges
Kulinarisk specialitet i middelalderbyen, cité médiévale de Pérouges? Ja, det hedder en galette pérougienne, men hvad er det? Det er en sukkertærte. En fin brioche- (brød) dej med citronskal, smør og sukker, der bliver karamelliseret, når den kommer i ovnen.
Oprindeligt blev den kun bagt om fredagen, men i dag er det en lokal specialitet, som bliver bagt flere gange i løbet af ugen.
Ligesom så meget andet, så er denne sukkertærte selvfølgelig også historisk. Marie-Lousie og hendes mand Thibaut overtog hostellerie du Vieux Pérouges i 1912. Det var Marie-Louise, der fik idéen til at tage en gammel lokal opskrift og tilpasse den. Hun skabte dermed sukkertærten i 1912. Et styks spiselig historie, der skal smages med et glas cider, hvis man spørger en lokal.
Le musée du Vieux Pérouges
Har du lyst til at lære mere om cité médiévale de Pérouges og dens historie, så kan du tage på museet, le musée du Vieux Pérouges. Museet blev oprettet i 1912 og har til formål at bevare og vise offentligheden forskellige objekter, der vedrører byens historie.
Pandekager i en gammel middelalderlade
Vi var blevet tørstige af at gå rundt i sommervarmen, så på vej hjem ville vi lige købe en flaske vand, men da vi var kommet ud af cité médiévale de Pérouges kunne vi dufte pandekager. Vi fulgte duften. Den kom inde fra en gårdsplads. Da vi kiggede ind, kunne vi se et par hvide stole. Vi var lidt i tvivl om, hvorvidt vi skulle gå derind, men vi endte med at gøre. Da vi kom tættere på, kunne vi se en form for åben lade. Det hele blev holdt sammen af gamle træbjælker. Det var herligt! På væggene hang der gamle remedier. Det var et skønt sted at slutte denne udflugt af.