Heste

Til hest : ridning i naturen er balsam for sjælen!

Hvad kan være bedre end at ride en tur, mens du nyder naturen? Udover dressur, så er ridning i naturen noget jeg holder meget af. En dyb indånding af frisk luft og en snak med de lokale, når jeg kommer ridende. Jeg elsker det! Jeg plejer at sige, at ridning er balsam for sjælen. Der er sundt for både krop og sjæl. Det er sand sjæleterapi at være sammen med heste.

Hvorfor overhovedet ride ?

Hvis du er én af dem, der tænker, at det er hesten, der laver alt det hårde arbejde, så bliver du klogere nu! I ridning vil man gerne have det til at se så let ud som muligt (i hvertflald indenfor dressuren). Det gælder om at følge hestens bevægelser bedst muligt. Jo dygtigere en rytter man er, jo sværere er det at se, hvor meget man egentlig bruger hele kroppen, for at korrigere hesten og få den til at gøre det, man gerne vil.

Ridning er godt for muskulaturen og desuden er der flere sundhedsmæssige fordele.

Når du begynder at ride, hvad sker der så med dine muskler ?

Både små og store muskelgrupper bliver aktiveret, når du rider. Ben- og ballemuskulaturen bliver styrket. Derudover styrker ridning også ryg- og mavemusklerne. Din balance bliver også styrket. Der skal nemlig ikke ret meget til, før du og/eller din hest falder ud af balance. Det er derfor vigtigt, at man som rytter følger hestens bevægelser.
Men ridning er meget mere end det, for det kræver nemlig også koordination. Du skal hele tiden være på forkant. Højre og venstre hånd skal koordineres og bruges på samme tid, som du bruger dine ben. Du bruger faktisk hele din krop til at ”styre” dig selv og hesten – Og det er lige meget, hvilken disciplin du dyrker! (spring, dressur, jagt, m.m.)

3. vigtige faktorer ved ridning :

Grafik: Malgré Tout. Kilde: Lifesum.

1. Hjernetræning:
Din hjerne arbejder, når du skal koordinere alle dine muskler. Du skulle jo helst ikke over- eller underspænde dem!

2. Forbrænding:
Uanset om du rider dressur, spring, turridning eller andet, så aktiverer ridning mange muskelgrupper, hvilket øger din forbrænding.  Som udgangspunkt siger man, at ridning er kategoriseret som styrketræning.

3. Aflæsning af kropssprog:
Det er alfa omega at du kan aflæse hestens kropssprog, så I ikke går galt af hinanden. Desuden vil du opdage, at hvis du går og er stresset, når du er sammen med hesten, så vil det gå udover din ridning. Du skal være ”til stede”. – Derfor kan ridning hjælpe dig til at afstresse.

Turridning i de smukkeste omgivelser

Der er masser af fordele ved at komme ud i naturen og være fysisk aktiv. Efter jeg var kommet til Lyon, fandt jeg en hest, som jeg kunne ride på i weekenden. Det var en gammel travhest, som var blevet tilredet. Hesten stod på en privatejet gård. Der var mulighed for ridning i naturen, men også at ride dressur på banen.

Slut med at ride eller find en ny hest …

Efter et års tid blev jeg en dag ringet op af hestens ejer. Hesten havde i noget tid været halt og haft sår på benene. Nu havde dyrlægen været der, og det viste sig, at hesten udover sine sår på benene havde fået en rygsygdom, hvilket betød, at vi ikke længere måtte ride på ham. Jeg var ulykkelig. Den hest betød alt for mig. Det var den første hest, hvor jeg følte et tæt bånd efter jeg havde mistet min egen hest.

Ivory

På jagt efter en ny hest …

Det var hårdt at acceptere, at hesten, som jeg havde redet på ikke længere måtte rides på, men da jeg fik at vide, at jeg ikke længere skulle komme, var jeg knust.

Efter noget tid gik jeg i gang med at finde en ny hest, som jeg kunne komme og ride på. Jeg søgte alle mulige steder. Jeg var ude og prøve mange forskellige heste, men der var altid et eller andet, der ikke “fungerede”. Enten måtte jeg ikke komme i weekenden eller også havde de glemt at fortælle, at der oven i prisen skulle lægges et gebyr for brug af faciliteterne på stedet m.m.

Jeg var endda ude for en besynderlige oplevelse, da jeg en dag var ude og prøve en hest. Ejeren havde hentet hesten ind fra folden og stod og ventede på mig. Jeg red på den og det gik rigtig fint. Både hest og ejer virkede søde, så vi lavede en aftale om, at jeg kunne begynde at ride der, men da jeg så kom, og selv skulle have den ind fra folden var det umuligt! Den ville ikke ”fanges”! Jeg følte mig totalt til grin. Jeg opgav og på vej tilbage fra folden mod stalden mødte jeg en pige, der fortalte mig, at den hest havde stået to måneder på folden uden at lave noget. Desuden havde ejeren brugt 2-3 timer på at ”fange” den, da jeg skulle komme og prøve den.

Ridning i den smukkeste natur i Frankrig

Efter lang tids søgen lykkedes det mig at finde, Espoir, hesten, der stjal hele mit hjerte! Det var lidt usædvanligt, for hestene gik på en mark midt i bjergene. Der var ikke nogen faciliteter f.eks en ridebane, vaskeplads eller lignende. Der var kun den grønne græsmark med heste og så en lille trailer, hvor folk havde deres ting til deres heste.

De andre piger var mest til ridning i naturen, men jeg var en gang imellem heldig at finde en mark, hvor jeg kunne ride dressur. Trods den lidt usædvanlige måde hvorpå det foregik, så var det den smukkeste natur at ride rundt i – se selv! 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *