Lyon

Praktik i udlandet – min erfaring med praktik i Frankrig

Praktik i udlandet er en af de vigtige oplevelser, du får mulighed for i din studietid. Grib chancen og ta’ afsted! At få erhvervserfaring er nøglen til jobmarkedet og at tage i praktik i udlandet er et kæmpe plus på CV’et.

Min hensigt med et praktikophold i Frankrig var, at jeg ønskede at prøve kræfter med nogle af de arbejdsopgaver, en uddannet cand.ling.merc. kommer til at arbejde med. Jeg ville gerne afprøve i praksis, hvad jeg havde lært via mit universitetsstudie. Viden og læren fra teoribøgerne skulle prøves af ude i den virkelige verden. Desuden ville jeg rigtig gerne bruge det fremmedsprog, jeg studerede. Fransk er et smukt sprog, og jeg synes, det er vigtigt at få sproget og kulturen helt ind under huden, når man studerer sprog.

Jeg sendte min ansøgning afsted og indenfor få dage, fik jeg en mail om, at de ønskede at have en skypesamtale med mig. Det virkede ikke i starten, for lyden var dårlig og billedet var grumset. Det lykkedes til sidst. Da vores samtale var ved at være færdig, sagde de, at de glædede sig til, at vi skulle arbejde sammen. Jeg var lidt forvirret, for havde jeg fået praktikpladsen? Ja, det havde jeg! Jeg skulle i praktik på en sprogskole, hvor jeg skulle arbejde med marketing og kommunikation.

Min første dag som praktikant i udlandet

Min chef havde bedt mig møde ind en uge før det hele gik løs, så jeg kunne blive sat ind i tingene. Jeg vågnede flere gange om natten, fordi jeg var spændt og glædede mig til at starte. Jeg skulle møde ind kl. 09. Jeg var der selvfølgelig i god tid, men da jeg kom, var alt lukket og slukket. Der var INGEN og der kom heller ikke nogen! Jeg ringede til dem og sendte en mail, men stadigvæk intet svar. Efter at have ventet i en halv time gik jeg slukøret hjem. Overbevist om at det var fup eller at de måske var gået konkurs fik panikken til langsomt at sprede sig i min krop, for hvad så med mit studie? Kunne jeg nå at finde en ny praktikplads eller skulle jeg nu til at udskyde mit studie?

Praktik i udlandet, hvad skal man forvente sig?

Ved halvtolvtiden ringede chefen. Han havde lige set min mail. Han undskyldte og sagde, at han først lige var mødt ind, eftersom han var kommet hjem fra ferie dagen forinden og havde besluttet at starte stille og roligt op på arbejde. Han havde bare glemt at fortælle mig det, men han havde godt tænkt på, at han skulle have skrevet til mig, det fik han bare aldrig gjort. Han spurgte, om jeg kunne komme kl 14 efter deres frokostpause.

Jeg var igen i god tid. Efter at have ventet i noget tid kom der to andre. Min chef og en lille dame, som viste sig at være en lærer. Vi kunne ikke komme ind, fordi min chef havde smidt sin nøgle væk, så vi skulle vente på at en anden kunne komme med en nøgle.

Da vi endelig kom ind, blev jeg vist rundt. Bagefter fik jeg at vide, hvor jeg skulle sidde, og så kunne jeg ellers kigge lidt på deres hjemmeside og facebook, der ikke var blevet opdateret, siden de havde lavet den. Rigtig spændende og værst af alt, så havde jeg selvfølgelig tjekket det hjemmefra. Mit umiddelbare indtryk var, at de var uorganiserede og ustrukturerede. Hvor var jeg havnet?
Vi holdt møde kl. 17-19, hvor jeg blev præsenteret for resten af holdet (1 lærer, 1 direktør, som også fungerede som lærer og så to kinesere, der havde startet skolen) og mine arbejdsopgaver blev præciseret. Derudover fik jeg at vide, at jeg skulle arbejde fra 9-12 og 14-18.

Hvad kan man nå at udrette på et par måneder i praktik?

Da jeg startede på skolen, prøvede jeg at danne mig et overblik over, hvem de var, og hvad de tilbød. Der var flere ting, der sprang mig i øjnene, men det, der undrede mig mest var, at de egentlig ikke selv vidste, hvad de ville og kunne tilbyde.

Jeg skulle stå for kommunikationen på de sociale medier (Facebook og Instagram), finde potentielle samarbejdspartnere, organisere kulturelle aktiviteter/events samt varetage almindelige administrative opgaver, som at tage telefonen, indskrive nye studerende, rette deres sprogtests m.m. Men pludselig kom jeg til at have ansvaret for at lave en ny hjemmeside til skolen, fordi den gamle hjemmeside var kedelig og uinspirerende for ikke at nævne at den var dårligt lavet. Man kunne ikke finde den i Google! Så det kastede jeg mig ud i på trods af, at jeg på det tidspunkt ingen erfaring havde med hjemmesider.

I forbindelse med at finde samarbejdspartnere kom jeg pludselig i problemer, for skolen havde ingen brochure eller flyers, som jeg kunne sende. Desuden ville de kun tage nye studerende ind i september og februar måned, hvilket gjorde det ret besværligt. Normalt kan man komme på sprogskole uanset hvad tid på året og lige så kort eller længe man vil. Det var ikke muligt hos os. Det var et problem jeg tog op på et direktionsmøde. Det blev ændret. Nu kunne jeg så gå i gang med at lave brochure og flyers.

I min søgen efter nye partnere fik jeg fat i en au pair organisation. Min chef havde kontaktet dem tidligere og fået afslag, så da jeg sagde, at jeg skulle bruge en kontrakt og at det var til dem, tabte han kæben. Han forstod ikke, hvordan jeg havde fået dem overtalt…

Jo flere studerende vi fik, jo sjovere blev det. Jeg foreslog, at vi kunne organisere en skitur, halloween, juleafslutning med pakkeleg, diplomfest, m.m. De var med på den, men jeg måtte stå for det. Det var vildt at få lov til.

Halloween

Hvilke udfordringer/forskelle var der i forbindelse med praktik i udlandet ?

Mit arbejde bar frugt! Flere studerende betød at vi måtte ansætte flere lærer, men … Mine kollegaer kom kontinuerligt for sent. Deres kaffepauser var lange! Det var ikke unaturligt, at der lige gik en time med at drikke kaffe. De har et HELT andet forhold til tid i Frankrig.

Men særligt en ting som jeg aldrig glemmer… Min kollega, der sad ved siden af mig, lagde sig ned over sit skrivebord og tog en lille lur. Hun snorkede højlydt, mens jeg skulle prøve at arbejde!

Kender du til den kinesiske kultur? Du har sikkert hørt, at hvis man bøvser efter sit måltid, så vil det sige, at det smagte godt. Mine kinesiske kollegaer holdt sig ikke tilbage!

Min største udfordring i forbindelse med praktik i udlandet, var de kulturelle forskelle, og at de var så uorganiserede. Det hele sejlede.

Når jeg ser tilbage på min praktik i udlandet, var det en god oplevelse ?

Ja! Når jeg ser tilbage på mit praktikforløb, så har det været en vild rejse. Jeg har lært så mange ting. Jeg har fået lov til at prøve teori af i praksis, fået meget ansvar og udviklet mine kompetencer.

I starten observerede jeg, hvad de lavede og prøvede at finde ud af, hvordan tingene fungerede. Jeg stillede 1.000 spørgsmål, for jeg syntes, at organisationen og markedsføringen virkede fuldstændig ustruktureret og uorganiseret. Jeg prøvede, at finde min plads som praktikant. Jeg havde måske forstillet mig, at jeg ville være nederst i hierarkiet, og de havde en bunke med lette rutinearbejdsopgaver, som jeg skulle lave, mens jeg var der, men sådan var det ikke. Det viste sig hurtigt, at jeg var på lige fod med de andre, og at mine idéer og forslag til ændringer og forbedringer blev modtaget på lige fod med de fastansattes.

Jeg har skullet have mange bolde i luften, lave detaljearbejde, samt fordybelsesarbejde, men der har ikke på noget tidspunkt været situationer, hvor jeg har følt mig utilstrækkelig eller oplevet, at jeg ikke er blevet udfordret. Jeg har haft frie tøjler. Mine kollegaer og ledelsen har haft stor respekt for mit arbejde. Min chef sagde på et tidspunkt til mig: ”Du arbejder for meget”. – Det siger jo lidt om deres arbejdsindsats og fransk kultur.

Jeg har fået indblik i at drive forretning i Frankrig, samt hvilke kulturelle udfordringer man møder som ”ikke – indfødt”. Det har været en fantastisk udfordring og erfaring. Jeg er meget glad for at have fået denne mulighed. Det har været en kæmpe oplevelse og en stor personlig udvikling.

4 kommentarer

  • Kirsten Hau

    Det er så morsomt at læse om det kaos, du bliver “budt velkommen til”. En praktikant der skal skabe mening i galskaben, men du formår at inspirere, og det bedste er, at du bliver respekteret på lige fod med de andre. Fedt:)

  • Laila Jørgensen

    Kaos! Skønt eksempel på at det ustrukturerede også bærer frugt, at udfordringerne er mange og lærerige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *