Perpignan

Studiejob i Frankrig gav mig erfaring og mod på mere

Et studiejob kan give god erfaring og forberede dig på hverdagen indenfor et specifikt område. Modsat mange af mine danske venner, der f.eks. arbejdede på et advokatkontor i håbet om at få noget erfaring med til senere, så skulle jeg bare finde et arbejde, der kunne betale mine regninger.

Mit første studiejob i Frankrig var hos en bager. Det hele startede med, at jeg solgte brød, sandwich, kaffe og kager, men det blev hurtigt meget mere end det. Vi havde det så sjovt, og kunderne elskede mig. De spurgte efter mig, når jeg ikke var på arbejde, og når jeg var der, så skulle der uddeles kindkys hen over disken!

En udfordring at få et studiejob i Frankrig

Det var virkelig svært at finde et studiejob, fordi virksomhederne var bange for, at det blev for besværligt med en udlænding. ”Skal du ikke have et visa, for at kunne arbejde her?”, det hørte jeg tit, når jeg søgte. Det var frustrerende, for det var ikke ekstra besværligt, at jeg var dansk.

En dag ringede de fra en bager, som var nyåbnet. Jeg kom til jobsamtale og blev bedt om at starte dagen efter. Det gik vildt hurtigt. Uden en kontrakt underskrevet startede jeg min prøveperiode. Jeg syntes, at det gik fint. Jeg skulle selvfølgelig lige lære kasseapparatet og deres produkter at kende.

Kunderne synes, det var rigtig spændende med en blond skandinav bag disken. De stillede spørgsmål og var nysgerrige. Nogle ville købe kaffe til mig, men jeg kunne jo ikke sidde og drikke kaffe med kunderne i arbejdstiden, så måtte afvise gang på gang. Andre stak hele overkroppen hen over disken for at kindkysse med mig. Var jeg ikke på arbejde eller stod jeg ude bagved, spurgte de efter mig. Jeg fik afsindig mange ”tilbud” i den bager!

Arbejde i en chokoladebutik

 Jeg havde en måneds prøveperiode, inden jeg kunne blive fastansat. Efter tre uger prøvede jeg at spørge min chef, om hun havde dannet sig et indtryk, og om hun måske allerede nu kunne sige, om jeg havde en chance for at blive fastansat. Hun var lidt kort for hovedet og sagde, at hun syntes, at jeg havde lidt sproglige udfordringer, så hun var ikke sikker på, at hun ville beholde mig. Bullshit! tænkte jeg. Det var jo ikke så svært at sige, ”hvad skal det være? og det bliver så meget”. Jeg begyndte derfor at søge efter et nyt studiejob.

I vores lokale indkøbscenter var der et par butikker. Ikke mange, men der var en nøglebutik, en chokoladebutik, en smykkebutik og en sandwichbar udover et kæmpe supermarked. Jeg tog chancen og gik ind i chokoladebutikken, hvor der stod en ung mand og fyldte chokolade op. Jeg spurgte, om de søgte en medarbejder. Det gjorde de ikke. Jeg gik ud, men på vej ude af døren råbte han pludselig efter mig. Han fortalte, at de var ved at åbne en ny butik, og der måske godt kunne blive et job til mig. Jeg gav ham mit cv og nogle dage efter ringede hans søster. Jeg kom til samtale og fik jobbet. Hun fortalte efterfølgende, at de havde haft nogle andre til samtale, men de havde hele tiden vidst, at de ville have mig. De virkede så søde. De to søskende havde 3 chokoladebutikker i byen, Perpignan.  

Tak og farvel eller nej vent … please bliv ….  
På en vagt i bageren hev jeg fat i min chef og fortalte hende, at jeg havde fundet et nyt arbejde, så jeg ønskede ikke at fortsætte hos hende efter min prøveperiode. Det var ikke min opfattelse, at hun ønskede at beholde mig, så det var vel fint nok. Men der tog jeg fejl!

Hun blev så ked af det og sagde, at jeg ikke kunne sige op. Hun sagde sågar, at jeg var hendes bedste bagerpige, og at kunderne ville blive kede af det, hvis jeg pludselig ikke var der mere. Hun tiggede om, at jeg blev. Hendes mand, som hun havde bagerforretningen med, kom ind på kontoret, og da hun fortalte ham, at jeg havde sagt op, sagde han ligesom hende, at jeg ikke måtte stoppe. Han sagde, at der ikke gik en dag uden, at en kunde spurgte efter mig.

Fra ingen studiejob til to på under en måned

Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være så privilegeret at stå med to studiejobs i hånden. Efter en omgang gruppepres fra bageren endte vi med at finde en løsning, så jeg kunne arbejde begge steder. Det var lidt hårdt at stå op kl. 05 og være på arbejde i morgentimerne hos bageren og senere på dagen arbejde et par timer i chokoladebutikken, men jeg elskede det. Nogle af mine kunder fra bageren kom og så mig i chokoladebutikken.

Jeg havde en kunde, der begyndte at råbe ”Salut Miss Danemark”, når han så, at jeg var på arbejde i chokoladebutikken i centeret. I starten var det lidt pinligt. Alle gloede, når han råbte og samtidig vinkede voldsomt med hånden, så ingen var i tvivl om, at det var mig, han hilste på.

Et ældre ægtepar kom og købte chokolade en gang om ugen. Vi snakkede altid i halve eller hele timer, hvis muligt, og en dag kom de med en kæmpe hjemmedyrket avokado, som jeg skulle have – og for at det ikke skal være løgn, så var det lige op til, at jeg skulle hjem til Danmark, så jeg tog avokadoen med hjem. De gloede godt nok lidt i lufthavnen, da de så, at jeg havde en kæmpe avokado med i håndbagagen, men den kom med hjem til Danmark.

Studiejob til butiksansvarlig

Mine studiejobs var ikke bare dumme studiejobs. Jeg var virkelig glad for at arbejde hos bageren og i chokoladebutikken. Jeg følte mig virkelig som et medlem af begge ”familier”, og det kunne jeg mærke på mange måder. Hos bageren skulle jeg lære de nye op og i chokoladebutikken blev jeg pludselig butiksansvarlig for en af deres butikker hen over julen, som er en højsæson. Jeg havde et stort ansvar, og jeg nød det.  Jeg fik flere timer og mere arbejde i alle ferier og helligdage. Min chef stolede på mig, og nu skulle jeg vise mit værd ved at have ansvaret for en af butikkerne i den travleste periode på året. Eftersom jeg var chefen i butikken, så havde jeg besluttet, at vi skulle have lidt julemusik. Jeg havde derfor taget mine højtalere med, men festen stoppede ikke der, for pludselig spillede Ørkenens Sønners sjofle julesange ud af højtalerne.

"Julebukken har du vækket
 Nu vil han ud på den store tur
 Og når bordet er bedækket
 Rider vi omkring i alle stuer
 Lillemor ta'r fat om pungen
 Lalalalah lalalalah
 Du ska' få lidt godt til tungen
 Lalalalah - og Grethe, synk!”

Heldigvis var jeg den eneste, der kunne forstå, hvad de sang – og gudskelov for det! Jeg er ikke sikker på, at det var faldet i god smag hos alle. Mine julehjælpere, syntes melodien var god, så de sang med så godt de kunne.

Juleaften i Frankrig
Julen var den travleste tid på året, og jeg kunne derfor ikke få fri til at komme hjem og holde jul. Det betød, at vores lille familie, som altid har holdt jul sammen måtte splittes op. Min mor fløj ned til mig, så vi kunne holde jul sammen, mens min far og bror holdt jul hjemme i Danmark.

D. 24 december skulle jeg arbejde indtil kl. 19. Da jeg fik fri, tog jeg hjem til min lejlighed, hvor vi spiste vi mørbrad. I Frankrig spiser de ikke flæskesteg, som vi ellers plejer at spise til jul i Danmark. Vi måtte derfor finde på noget andet. Mange franske familier holder først jul d. 25 december. De åbner gaverne om morgen d. 25 december, og om aftenen spiser de sammen med familien, ligesom vi gør d. 24 december. Det var en lidt underlig jul, men vi fik det bedste ud af det, og så kunne vi ikke klage over vejret. Vi havde 22 grader !

Det er ikke svært at finde en chokoladebutik i en by i Frankrig. Franskmændene spiser utroligt meget chokolade særligt hen over julen, hvor det går helt amok. Det var ikke ualmindeligt at bedsteforældre kom og købte 1kg chokolade til deres børnebørn! Vi solgte utroligt meget chokolade hen over julen. Det var fuldstændig vanvittigt. Jeg har aldrig set så meget chokolade i hele mit liv.

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *