Au pair i Frankrig

Vinsmagning til vinentusiaster og turister i Tours.

Vinsmagning i Tours er en unik oplevelse for alle vinentusiaster, men også for dem, der har lyst til at gå på opdagelse i et nyt univers, eller for dem, der har lyst til at hygge rundt og suge alle indtrykkene til sig.

Frankrig er som bekendt berømt for alle sine vine. Prøv lige at lukke øjnene. Forestil dig en sommerdag, hvor solen varmer på din hud. Himlen er blå. Du kan høre de lokale hilse på hinanden og udveksle et par ord på fransk: ”Salut Pierre! Mais quel temps magnifique aujourd’hui”. Der er marked på det lokale tov. Der dufter først lidt af grillkylling, så lidt af ost og lidt længere nede ad markedet kan du lugt frisk fisk.

Pensionisterne spiller petanque. De er i skygge for solen. De store platantræer afskærmer solen fra at bage direkte ned på petanque-banen, mens andre sidder på de grønne metalbænke, der står mellem platantræerne og betragter spillet. På hjørnecaféen sidder nogle og får sig en kop kaffe eller en kir i solen, mens de læser dagens avis eller en medbragt bog hjemmefra. Rundt om byen er der vinmarker så langt øjet rækker. Det er ren idyl!

Efter du har fået suget alle indtrykkene til dig, går du nu hjemad. Terrassen venter, og du skal hjem og nyde et glas vin af den flaske, som du har købt på markedet hos den lokale vinsælger. Det er sådan, jeg forestiller mig, at mange franskmænd bruger deres søndage – i hvert fald dem, der lever i Sydfrankrig! De går på marked, spiller petanque og får en lille én eller en kop kaffe hos den lokale café. Ingen stres og jag. De har god tid.

Brug alle dine sanser til vinsmagning!

Carmen og jeg var taget til Tours, hvor vi skulle til vinsmagning. Vi startede med at gå til bageren, La Briocherie Lelong. De er kendt for at lave de BEDSTE brioche i verden! De er så kendt, at selv turistkontoret anbefaler, at man aflægger dem et besøg. Det gjorde vi selvfølgelig, for uden mad og drikke dur helten ikke.

Er du til rødvin, hvidvin, rosé, crémant eller champagne? Viti Loire inviterer til vinsmagning i Tours. Et spændende event med ekspertviden og ikke mindst god vin!

At smage på vin kræver en fornem næse, men alfa og omega er også at have det rigtige vinglas til din vinsmagning. Derfor blev der solgt vinglas ved indgangen, så man havde det bedste udgangspunkt som muligt. Vi købte begge et glas og var klar til at gå på opdagelse og suge ny viden til os.

Der var sat enormt mange boder op. Hver vinproducent havde sit eget lille telt, hvor han eller hun kunne byde nysgerrige potentielle kunder velkommen…

Vi nåede ikke så langt, før vi faldt i snak med en rigtig sød dame. Hun gav os nogle gode råd, og fortalte selvfølgelig også om sin vin. Her er nogle af de gode råd, vi fik.    

Gode råd til vinsmagning:

 • KUN rigtige vinglas til vinsmagning. INGEN plastikglas eller lignende:
  Det rigtige vinglas til din vinsmagning er simpelthen en forudsætning for at få den bedste oplevelse som muligt.
 • Temperaturen på vin:
  Det er super vigtigt, at vinen har den rigtige temperatur! Her er en lille tommelfingerregel:  
  → Rødvin: De fleste rødvine skal gerne være 16-18 grader.
  → Hvidvin: En god hvidvin skal være 10-12 grader.
  → Mousserende vin: 6-8 grader.
 • Blindsmagning:
  Få den fulde oplevelse og sæt gang i sanserne! Med en grundlæggende vinviden på plads, kan det være sjovt at eksperimentere med blindsmagning. Generelt er der fuld fokus, fordi man skal koncentrere sig lidt mere, når der smages.

  ”wine battle”:
  Vinsmagning behøver ikke at være kedeligt. Udover en blindsmagning kan man lave en ”wine battle”. Det kan faktisk være ret underholdende! Denne leg kræver dog lidt vinviden, for at det bliver rigtig sjovt. Reglerne er dog simple:

  Lav to eller flere hold afhængigt af, hvor mange I er. Med udgangspunkt i en blindtest uddeles der nu point, hvis man kan gætte følgende:
  • Land (1 point)
  • Område (2 point)
  • Årgang (2 point) (uddel evt. 1 point, såfremt gættet er én årgang fra)
  • Druesort (2 point)
  • Producent (4 point)
   Når alle har gættet, kan vinen afsløres, og point uddeles.

En søndag lidt ud over det sædvanlige

Vinsmagningen var slut. Solen skinnede, himlen var blå, græsset var grønt og en plads var fyldt med mennesker. Her startede Gay Pride! Nysgerrige gæster og støtter var mødt op. Der blev hyggesnakket, men noget var under opsejling.

Ude på vejen var de ved at gøre klar til det helt store show!

Vi ventede lidt, men så gik det ellers i gang. Der var høj musik, bannere og meget mere.

Vi fulgte efter dem.

En rute, der gik igennem hele byen.

Hôtel de ville var endepunkt for Gay Priden, men også samlingspunkt, for alt, hvad der skete i byen den dag. En stor champagneflaske var sat op som symbol, og for at minde folk om vinsmagningen, der fandt sted. Ud fra Hôtel de ville kom et nygift par ud midt i dette glade og festlige menneskemylder. Sikke en dag!

7 kommentarer

 • Kirsten Hau

  Det er så sanseligt beskrevet, at man næsten føler, man er der. Dejligt er det at sidde her i sin matrikelkuller og opleve en markedsdag i Frankrig.

 • mormor

  det har været rigtig hyggeligt at være til vinsmagni.g i tours det det var en god ide at køre dertil og en god oplevelse . Hvor er i friske . I Frankrig er de god til at arrangere det .

 • Laila Wennervaldt Jørgensen

  Du har en fantastisk inspirerende beskrivelse af alle dine oplevelser.
  Meget hyggelig og stemningsfuld læsning, man kunne godt ønske sig at være der.

 • Per Frank

  Som dansk vinmager i det Sydfynske, som iøvrigt er det bedste område i DK for vindyrkning, er det sjovt at læse om dine oplevelser i Tours. Vi var til et lignenede arrangement i Alsace. Det var mest cremant og hvide vine, vi smagte der. Men hvor er der stor forskel på de enkelte vingårdes smage. Adgangskortet var at man fik et glas i hånden, når man betalte for entreen. Hvis man ikke huskede at spytte ud, så kunne man hurtigt få en lille brandert. Vi holder også vinsmagning blandt os sydfynske vinbønder. Det er vældig sjovt og lærerigt.
  Mange hilsner til det sydfranske

  • Nikoline

   Aj, hvor sjovt, at du er blevet vinbonde i det sydfynske! 😀
   Det må være spændende at arbejde med vin i Danmark. Tænk, at det er muligt i dag trods det danske vejr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *