Frankrig

Skiferie i Frankrig

Drømmer du om en uforglemmelig skiferie i de solrige franske alper?  Vinterens ankomst markeres ikke blot af en ændring i temperaturen, men åbner også dørene til en verden af vinteraktiviteter ; langrend, alpin ski, skøjteløb og meget mere. 

Det er et stykke tid siden, at vinterens magi indtog det franske landskab, men nu er det blevet tid til at pakke tasken og drage mod de storslåede franske alper. 

skipist

Skiferie i de franske alper

Vi havde planlagt at holde en uges skiferie i de franske alper, nærmere præcis Les Menuires. Det var ikke første gang. Jeg havde været der før. Jeg elsker det sted. Jeg kender den lokale kro hos Marie. Der kan man sidde på terrassen og få varm kakao, mens solens stråler varmer på huden, alt imens, at der bliver talt fransk rundt omkring en.

skiferie i frankrig


Les Menuires er det perfekte sted til en skiferie i Frankrig. Der er brede pister og smukt landskab. Vi havde lejet en lille ferielejlighed i et feriekompleks. Det var på ingen måde luksus, men fungerede fint med de mest nødvendige ting – og bedst af alt, så var der badekar ! Der er intet bedre end et varmt bad efter en dag på løjperne. 

Sæsonen strækker sig normalt fra december til april, men sæsonen varierer lidt afhængigt af vind og vejr. De fleste skiområder åbner i december og byder på optimale forhold indtil april. Højsæsonen strækker sig normalt fra januar til marts.  

Fransk hygge og stemning

Vi var trætte efter en lang køretur, så om eftermiddagen slappede vi af. Drak en varm kakao på terrassen hos Marie, inden vi igen fandt vores lille ferielejlighed, som ventede på os. Vi lavede aftensmad, spillede kort og så lidt tv, inden vi gik i seng.

Dagen efter stod vi op til et meget smukt vejr. Der var sol på morgenbjerget. Det kaldte vi det bjerg, der lå over for vores lejlighed. Vi gik ned til den lokale skiudlejning. Her lejede vi ski og støvler. Da vi kom til skiene spurgte manden i udlejningsbutikken om min vægt ! Min første tanke var, at han var uforskammet. Man spørger da ikke en kvinde om, hvad hun vejer. Har han ikke lært det ? Da jeg ikke svarede med det samme, skyndte han sig at sige, at det er for at finde det helt rigtige par ski til mig – og det kommer an på vægt og højde.

Godt udrustet gik turen videre for at få fat i et skikort, som giver adgang til et netværk af skilifte og pister i et bestemt område. Man kan købe daglige eller ugentlige skikort afhængigt af, hvad man er til. Priserne varierer, men det er ofte mere økonomisk med et ugentligt skikort for længere ophold.

Offpist – Vær opmærksom på pisternes farve

Første dag på pisterne var skønt ! Efter flere timer på pisterne blev vi enige om at spise frokost på en af restauranterne oppe i højderne. Vi klikkede støvlerne af skiene. Vraltede afsted, som man nu gør, når man har tunge skistøvler på fødderne. Det gode er, at alle vralter afsted i disse støvler, som føles som klodser om fødderne. Sneen gav efter med en knirkende lyd for hvert skridt, vi tog. På hjørnet af taget dryppede vandet fra tagrenden. Sneen smeltede i solen. Der lugtede af pommes frites. Vi fandt et bord, hvor vi slog os ned. Udsigten var sublim !

udsigt fra skipist


Efter et par timer i solen var det blevet tid til at vende hjem. Solen, der havde bagt på skiløjperne hele dagen, havde nu skabt en form for slush ice. Pisterne var nu fyldt med små buler af løs sne, som havde samlet sig når folk havde siksak ned af pisten. Det var mit værste mareridt. Det var tungt at navigere rundt i. Jeg foreslog at tage en off-pist for at komme over på en anden pist. Det, der virkede som en rigtig god idé, viste sig at være en rigtig dårlig idé. Pisten så god ud. Der var ingen buler, men til gengæld var den ret stejl. I starten gik det fint. Et par gange blev vi overhalet af nogle andre. De suste forbi os. De så ret cool ud, når de kom susende.  De var faktisk virkelig gode, men det tænkte vi ikke mere over.

Da jeg kom til et sted, hvor der var skygge, var der is på pisten. Mine ski gled. Jeg havde ikke længere kontrollen over dem og faldt. Jeg lå på pisten som en anden bambi på glatis. Liggende på maven med en ski ud til hver side, gled jeg ned af pisten. Der gik et stykke tid, hvor jeg bare gled derned af. Det lykkedes at komme op og komme sikkert ned af bakken, men da vi kom ned opdagede vi at pisten var sort !!!

skiferie i de franske alper

Skiferie i Frankrig – Valget mellem langrend og alpin ski 

Efter en tur paa den sorte pist, som er den sværeste af dem alle, så må jeg indrømme, jeg nok er mest til langrend. Det skyldes sikkert også, at jeg er kommet til skade efter en rideulykke. Langrend og alpin skiløb er to forskellige oplevelser. Hvis du drømmer om at glide gennem de uberørte sneklædte landskaber og føle naturens ro, er langrend  måske også lige noget for dig ? 

På den anden side, hvis du søger spænding og et adrenalinkick, er alpint skiløb uden tvivl noget for dig. De franske alper er hjemsted for nogle af verdens bedste alpine skisportssteder som Chamonix og les 3 vallées. De udfordrende pister og fantastiske faciliteter vil tilfredsstille selv de mest erfarne skiløbere.

Langrend i skoven

Fra stejle bjerge til smuk natur. En lille times kørsel fra, hvor jeg bor i dag, finder man det mest vidunderlige sted. En rigtig eventyrskov, hvor vi stod på en langrend ! Vi ankom til skoven. Nysgerrige turister og lokale gik i retning mod et lille skur. Vi fulgte efter. De viste sig at være udlejningsstedet.

Udstyret med langrendsski og stave tog vi afsted. Et magisk sted, der åbnede sig mere og mere op for os, jo længere vi kom ind i skoven.  Alle, vi mødte på vores vej, havde store brede smil og røde kinder. Vi udforskede de snedækkede vidder, gennem skovens tætte træer, åbne sletter og snoede stier. 

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *