Perpignan

Castelnou : lille, autentisk og næsten hemmelig landsby

Castelnou er uden tvivl en lille hemmelig og overset perle. Jeg havde aldrig hørt om denne lille middelalderby indtil en dag, hvor jeg var ude og ride med en af pigerne, der fortalte mig, at der ikke så langt væk lå den mest vidunderlige lille by. Hun fortalte, at vi kunne ride derhen. Det har hun gjort mange gange. Vi sadlede op og red afsted, men nåede ikke langt, før vi opdagede, at hendes hest var halt, og vi derfor måtte vende om.

Hest

Castelnou er en af Les Plus Beaux Villages de France

Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke få idéen om denne lille by ud af mit hoved. Jeg googlede den hurtigt, og de flotteste billeder dukkede op. Desuden fandt jeg ud af, at den er med på listen over Frankrigs smukkeste byer! Efter et par minutters overtalelse var kæresten klar på en udflugt til Castelnou. En lille køretur på 20 minutter.

Den middelalderlige landsby Castelnou ligger i Pyrénées Orientales også kendt som Catalonien. I den smukkeste natur finder man landsbyen, der har Canigou med sne som baggrund. Landsbyen er bygget på en bjergskråning, hvor den gennemsnitlige højde er omkring 320 meter.

Castelnou-Canigou-bjerge

Castelnou en af de smukkeste byer i Catalonien

Frankrig er et land med en kulturhistorie, der afspejles i landet historiske byer, og Castelnou var ingen undtagelse. Jeg har igennem tiden forelsket mig i mange af dem, men denne lille perle vil nok altid have en særlig plads i mit hjerte.

Castelnou eller på catalansk Castell Nou betyder det nye slot. Château de Castelnou er et vigtigt symbol på middelalderens tid i Roussillon-området, for det er det ældste overlevende eksempel på en middelalderlig fæstning i Roussillon. Selve historien om Château de Castelnou går tilbage til det 10. århundrede. På slottet boede vicegreverne af Castelnou. De havde stor indflydelse i regionen, men i 1286 blev slottet erobret af Jakob 2. af Aragonien, og senere i 1483 af guvernøren af Roussillon.

Slottet stod til gengæld forladt i det 17. og 18. århundrede og samtidig sygnede byen hen. I det 19. århundrede stod både slot og by forladt, men i slutningen af det 19. århundrede besluttede man at genopbygge det hele. Turistudviklingen tog til og det gjorde Castelnou interessant igen.

La porte de Millars åbner op til en malerisk landsby

Castelnou er let til gengængelig med bil, og der er flere parkeringspladser neden for landsbyen. Indgangen til landsbyen er gennem to imponerende tårne, som var beregnet til at beskytte landsbyboerne mod fjendtlige angreb.

Castelnou

På den anden side af de to tårne, ankommer man til landsbypladsen. De lokale sidder og snakker i sommervarmen. Nogle har været heldige at få en plads i skyggen under træet. En lille butik på hjørnet lokker nysgerrige turister til sig. Der dufter af honningkager, som bliver bagt på stedet. De lokale ved, hvordan de skal forføre turisterne, der kommer forbi.

Efter de første indtryk begynder vi at udforske landsbyen. Der er ingen frygt for at blive væk, for den er ikke stor. Den maleriske middelalderlandsby er bygget op omkring to gader, Carrer d’Avall (nederste gade) og Carrer del Mig (mellemgade), der er forbundet af trapper hist og her.

Det føles som en labyrint, når man går rundt. Øjnene kører fra side til side i håbet om at få det hele med. Smukke husfader stjæler et øjeblik din opmærksomhed, inden du går videre.

Castelnou-hus med blomster

Du er blevet tørstig af at gå rundt. Der dufter af mad og pludselig begynder din mave at rumle. Uden mad og drikke dur helten ikke! Men bare rolig. Der er heldigvis håb forude, for der er flere små vidunderlige steder, hvor du kan få fyldt depoterne op.

Efter en omgang mad og drikke kan man lidt igen. Nyd udsigten udover landskabet inden du kører videre på eventyr.

Castelnou-udsigt

6 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *