Perpignan

Studiestart og selvarrangeret studieophold i Frankrig

Hele august måned blev brugt til at forberede mig på min flytning, og sige farvel til venner og familie. Med studiestart lige rundt om hjørnet var jeg pludselig meget i tvivl, om jeg nu havde taget den rigtige beslutning, for mange af mine venner blev kede af det, da jeg fortalte, at jeg ville tage tilbage til Frankrig for at studere. Jeg følte pludselig, at jeg skuffede en masse mennesker, som jeg holdt enormt meget af. Det var så fedt at blive optaget på universitet i Perpignan, men da rusen havde lagt sig, og jeg skulle til at sige farvel, gik det op mig, at det blev alvor. Det var rigtig hårdt, men jeg holdt fast i min beslutning. Inden længe var der studiestart på universitet i Perpignan, og jeg var så spændt.

Universitet i Perpignan

Studiestart i udlandet

At studere i udlandet er anderledes end i Danmark. En konfrontation med en helt ny hverdag, der var forskellig fra den derhjemme. Spørgsmål og problemer kom snigende. Der var så mange ting, der skulle ordnes inden studiestart. Mange ting, man skulle tage stilling til og valg man skulle træffe. Jo tættere vi kom på studiestart, jo mere gik virkeligheden op for mig. Jeg skulle ikke bare flytte. Nej, jeg skulle flytte til udlandet, hvor jeg skulle studere på lige fod med de franske studerende. Der var jo ikke tale om en Erasmusplads. Det var grænseoverskridende! Men det var også rigtig fedt! Jeg skulle tale fransk hver eneste dag og have en masse nye oplevelser i en by, jeg ikke kendte.  

Studiestart og kender ikke en sjæl i byen …
Det var en kæmpe oplevelse at flytte til udlandet og til en by, hvor jeg ikke kendte en sjæl. Hvordan kommer man igennem det på den bedste måde? Slå koldt vand i blodet. Forbered dig på, at det er vilkårene i starten, og at med en vis portion tålmodighed kommer du langt. Husk, at Rom ikke blev bygget på en dag. Ting tager tid.

Mange taler om, hvor fedt det er at møde nye mennesker på studiet og hvor vilde festerne er, men ingen taler om, hvor hårdt det egentligt er. Det er virkelig hårdt at være ”på” hele tiden. Det gælder om at komme godt fra start og gøre et godt indtryk med det samme.

Studiestart og introdage
Vi skulle mødes i et auditorium sammen med nogle af de andre studerende fra de andre studieretninger. Jeg forstod ingenting, for vi var alt for mange mennesker inde i det lille lokale og folk talte på kryds og tværs. Lærerne talte i en mikrofon i håbet om at overdøve alle de højtrystede studerende, der var glade for at se hinanden igen efter en lang sommerferie.  

Den sydfranske accent hjalp heller ikke meget på det. Jeg besluttede mig derfor at spørge en pige, der sad ved siden af mig, om hun havde forstået noget. Hun rystede på hovedet og fortalte, at hun var fra Polen. Vi faldt hurtigt i snak og aftalte at ses igen, trods det at vi ikke skulle studere det samme. Nu havde vi i det mindste hinanden, for hun kendte heller ikke nogen.

Studieliv og forelæsninger  

At starte på et nyt studie er ofte hårdt, men selvarrangeret studieophold i udlandet er benhårdt! Min første forelæsning handlede om den franske revolution og foregik på fransk med en stærk sydfransk accent. Jeg forstod INGENTING. Jeg måtte have en veninde til at ”oversætte” til normalt fransk. Jeg vidste, at det ville være en kæmpe udfordring, for jeg skulle til at lære en helt ny fransk dialekt.   

Derudover, er der af en eller anden grund mange undervisere, der synes, det er rigtig tilfredsstillende at kræve af de studerende, at de har ualmindeligt meget læsestof til hver time! Vi fik blandt andet at vide, at vi skulle læse en hel bog indenfor en uge.

Min forberedelse foregik ofte sådan her. Jeg havde en ordbog på computeren. En lille bog til at notere nye ord, samt deres betydning og så selvfølgelig mine fransklektier.
Udover de mange lektier, så havde vi også nogle lange dage. Nogle dage havde vi undervisning fra kl. 08 til 19.00/19.30. Oveni de mange lektier og lange dage, så have jeg også fag på Københavns Universitet via fjernstudie!

Skema

Flere at mine undervisere var ikke særlig pædagogiske. De var sådan set pænt ligeglade med, at jeg ikke var fransk. Det var særligt et problem ved ”control continue” eller bedre kendt som stopprøver. Jeg blev bedømt som om, jeg var fransk. Det var vel egentligt fair nok, når nu jeg ikke var Erasmusstuderende, men jeg syntes det var urimeligt, da der nogle gange var brug for fransk viden. En viden jeg ikke havde, fordi jeg ikke havde gået i fransk skole, men som en af mine undervisere sagde, så havde jeg jo selv valgt at komme og studere.

Fransk universitetsundervisning og karakterer

I Frankrig havde vi to typer undervisning: CM (Cours Magistral = forelæsninger) og TD (Travaux Dirigés = selvstudier). Forelæsningerne foregik i et amfiteater, mens TD-undervisningen foregik i et almindeligt klasselokale. Disse timer skulle illustrere og uddybe teoretiske spørgsmål gennemgået til forelæsningerne ved hjælp af eksempler, praktiske øvelser og præsentationer/fremlæggelser. Alle TD-undervisningstimer var obligatoriske. Havde man mere end 3 ganges fravær, kunne man ikke komme til eksamen.

Karakterer i Frankrig:
I Frankrig gives der karakterer fra 0-20
, hvor 10-20 er bestået, men 0-9 er dumpet.

karakterskala

En vigtig ting at vide er, at når man er på selvarrangeret studieophold, så overføreres karaktererne ikke, når man søger merit. Der kommer kun til at stå bestået eller dumpet, hvilket er rigtig træls, hvis man nu har fået en rigtig god karakter.

Den gode studiestart handler om, hvor god man er til at finde en god balance mellem skole og det sociale liv. At tage på selvarrangeret studieophold er ikke en dans på roser. Med lad dig ikke slå ud, når der kommer udfordringer, for det er også vildt sjovt og en kæmpe oplevelse. Jeg var så heldig at komme i en klasse, hvor der ikke var andre udlændinge eller Erasmusstuderende. Jeg var den eneste udlænding blandt alle disse franskmænd. De var enormt nysgerrige på mig og min danske kultur.

Et godt råd til ikke at gå død i det :
Sæt forventningerne helt ned. Rigtig mange studerende går ned pga. stress, fordi de ikke kan leve op til forventningerne. Husk, at du også skal have lov til at nyde livet og have det sjovt. Hvis du skal læse 300 sider til næste gang, så læs, hvad du synes er mest relevant og læs resten senere eller tal om teksten i en læsegruppe.
At være perfektionist og læse ALT er umuligt så længe døgnet kun har 24-timer.  

3 kommentarer

  • Laila Wennervaldt Jørgensen

    Jeg er vildt imponeret over din vedholdenhed af dine mål. Super godt gået.
    Ja, du har virkelig lært meget.
    Din blog er yderst interessant og meget lærerig.
    Flot skrevet og krydret med smukke billeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *