Au pair i Frankrig

Au pair erfaringer i Frankrig: en livsbekræftende oplevelse

Mine au pair erfaringer blev noget af en turbulent omgang. Jeg måtte forlade min første au pair-familie. De havde lovet mig en bil, som de alligevel ikke havde råd til. De snød mig i forhold til min løn, og den var ofte udbetalt for sent. Jeg var heller ikke forsikret, viste det sig. Hos min anden au pair-familie endte jeg med at stå alene med børnene, da moren pludselig ville forlade sin mand. Mine au pair erfaringer har på mange måder været udfordrende, grænseoverskridende og meget usædvanlige, men også meget lærerige. Paradoksalt nok, ville jeg ikke have undværet mit au pair ophold.

Mine au pair erfaringer bekræfter myten ….

At være au pair er billig arbejdskraft til rengøring, husarbejde og pasning af børn. Desværre er der ingen garanti, når du selv finder en au pair-familie. Vælger du at finde en au pair-familie via en au pair organisation, er du bedre sikret mod ”udnyttelse”. Ifølge reglerne er au pair-konceptet ret simpelt: En kulturel udveksling! Du får gratis kost og logi hos familien mod børnepasning og let husarbejde. Max. 30-35 timers arbejde om ugen.

At være au pair har haft en enorm indflydelse på mit liv i dag. Efter jeg forlod min anden au pair familie og vidste, at det nu var et lukket kapitel i mit liv, sad mine au pair erfaringer stadigvæk i mig som en uforglemmelig tid. Særligt en episode hos min anden au pair-familie forfulgte mig i dage og måneder efter …

Mit au pair mareridt

Moren var meget efter mig og behandlede mig som en anden lille askepot. Der var dårlig stemning mellem moren og faren. Nogle morgener hørte jeg dem skændes. Der blev smækket med døre, og jeg kunne høre moren græde. Jeg havde en knude i maven, for jeg ville ikke vække børnene, mens det hele brød løs, og jeg ønskede ikke, at de skulle se deres forældre fra den side!

Moren ville forlade faren, og efter den udmelding blev det en katastrofe! Stemningen var rigtig dårlig. En dag fortalte moren mig, at hun var ved at se på lejlighed, og at hun ville flytte. Hendes mand troede ikke, at hun ville forlade ham, men hun ville vise ham, at hun godt turde. Hun startede med at flytte over til et vennepar. Faren var væk hele dagen pga. sit arbejde og moren kom hun forbi for at hente sine ting, når han var på arbejde og børnene i skole.

Da jeg puttede børnene om aften, spurgte de om mor og far var ved at gå fra hinanden. Det gik lige i hjertet, for hvad svarer man lige i den situation?
Børnene var selvfølgelig stærkt påvirket. De blev svære at håndtere. Den midterste, blev umulig, sur og tvær. Nogle gange ville han ikke i skole. Den lille blev også rebelsk, mens pigen, den ældste, ikke viste sine følelser.  

Det var forfærdeligt! Jeg arbejdede 45-60 timer om ugen. Jeg skulle vække børnene, hjælpe dem i tøjet, sørge for morgenmad, vaske tøj, rydde op på deres værelser og i huset, lave frokost og hente børnene fra skole, spise frokost med dem og følge dem tilbage til skole, handle ind, lave aftensmad, hente fra skole, lave lektier, bade dem, spise aftensmad med dem, putte dem, læse godnat historie og så lave mine egen lektier. Nogle dage måtte jeg springe min egen skoleundervisning over.

Hvad har mit au pair-ophold betydet for mig?

Det er hårdt at være langt væk hjemmefra, især i sådan en situation. Faktisk var det første gang jeg flyttede hjemmefra. Jeg havde boet hos mine forældre indtil jeg, som 20-årig, flyttede til Frankrig, for at blive au pair. Mine au pair erfaringer har givet mig ben i næsen – uden tvivl! Jeg har haft rigtig svært ved at finde ud af, hvor meget jeg skulle finde mig i eller med andre ord, hvor til mine grænser gik. Som au pair har jeg fundet mig i meget mere, end jeg burde, men man vokser med opgaven, bliver ansvarsfuld og bliver moden. Jeg har oplevet så mange ting, at småting ikke længere kan slå mig ud. Jeg er blevet selvstændig og giver ikke op, når jeg møder udfordringer på min vej.

  1. Det bliver et af de hårdeste, men også bedste år i ens liv.
    Jeg håber ikke, at nogle skal det samme igennem som mig! Jeg er nødt til at pointere, at mine au pair erfaringer på INGEN måde er ”normale”! Jeg har veninder, der også har arbejdet som au pair, og de har heldigvis kun gode minder. Et godt råd vil være at finde en familie, der allerede har haft en eller flere au pairs, så de kender til konceptet og så selvfølgelig vælge at rejse ud igennem en organisation, som kan hjælpe og sikre, at du har det bedst mulige udgangspunkt fra start.
  2. Langt væk hjemmefra og hjemve
    Du vil formentligt have hjemve på et tidspunkt, men lad dig ikke slå ud af det. Sørg for at lave nogle ting, der gør dig glad. Skab nye minder for livet. Få det bedste ud af tiden som au pair. Jeg har mødt de dejligste mennesker og fået venner for livet.
  3. Blod på tanden efter mere af Frankrig
    Trods en turbulent erfaring som au pair, så ville jeg blive i Frankrig. Jeg havde fået blod på tanden og ville ikke hjem til Danmark. At bo i udlandet gav mig en masse oplevelser, som jeg aldrig vil være foruden. Der er masser af muligheder for at skabe sit eget eventyr. Jeg er blevet mere selvsikker og selvstændig, og det har jeg tydeligt kunne mærke, efter jeg valgte at blive i Frankrig og kaste mig ud i mange nye projekter. Mit au pair ophold har været en dannelsesrejse for mig.

Et god råd:
Overvejer du at blive au pair? GØR DET! Jeg har til tider ønsket, at jeg var hjemme hos min familie i Danmark, men jeg har aldrig fortrudt mit au pair ophold. Jeg har fået så mange oplevelser og erfaring med videre i livet. Til gengæld er det altafgørende, at du finder en god værtsfamilie, og at I har en god kemi.


De kommende blogindlæg kommer til at handle om min tid i Perpignan…
Perpignan

5 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *