Au pair i Frankrig

Au pair regler. Arbejdede illegalt som au pair.

Målet med at være au pair i udlandet er først og fremmest at lære værtslandets sprog og kultur. Au pair regler er til for at blive blive respekteret. At være au pair er ikke bare en billig hushjælp. Man skal opfattes som en del af familien. Have gratis kost og logi (sit eget værelse), samt et månedligt beløb i lommepenge. En au pair-kontrakt med antal arbejdstimer, arbejdsopgaver, løn m.m. skal laves.

Au pair reglerne bliver desværre ikke altid overholdt. For eksempel, så skal værtsfamilien tegne en forsikring og kunne dokumentere, at deres au pair er sikret via en arbejdsskadeforsikring, fritids- og ulykkesforsikring. Derudover, skal man sikre sig, at familiens bilforsikring dækker i tilfældet af uheld, hvis man skal køre rundt med børnene.

Au pair regler kan dog være forskellige afhængig af værtslandet. Derfor bør man altid tjekke, hvilke regler der gælder.

Er det en livserfaring i en anden kultur eller billig hushjælp ?

Jeg valgte at blive au pair, for at få kulturudvekslingen og livserfaringen i den franske kultur. At blive mangemillionær var jeg godt klar over, at jeg ikke ville blive, men jeg havde da håbet på, at det ikke ville blive en turbulent omgang med manglende respekt og overholdelse af au pair regler. Jeg tror ikke, mine au pair-familier lagde mest vægt på den kulturelle udveksling, men var mere optaget af at få billig hjælp til det huslige, samt børnepasning.

Da jeg flyttede ind hos min første au pair-familie var det midt i en børnefødselsdag. Farens forældre var på besøg fra Martinique og dagen efter var huset fuld af familie og venner fra nær og fjern. Jeg må indrømme, at jeg heller ikke selv tænkte på au pair-kontrakt og forsikring i det øjeblik. Jeg var mest optaget af at overleve den første uge som au pair væk fra min familie og venner.

Trods au pair regler : Arbejdede sort og uden rettigheder

At være au pair uden en au pair-organisation og uden kontrakt er ikke ufarligt. En situation, der ofte fører til misbrug. Der er ikke klare regler. Ikke så meget som en skriftlig aftale om løn eller arbejdstider mellem familien og au pair’en. Ingen til at føre kontrol.

Jeg blev først klar over, at min au pair-familie og jeg ikke overholdt au pair reglerne et par måneder efter mit opholdt var begyndt. Det var min ”svigermor”, der hev fat i mig en dag. Min daværende kæreste havde fortalt hende nogle af de ting, jeg havde fortalt ham. Uden at pakke det ind i vat, så fløj ordene ud af hendes mund: ”Du arbejder illegalt!”.  Jeg var målløs. Hvorfor? Hvordan? Hun fortalte mig, at jeg skulle have en arbejdskontrakt. Det var obligatorisk! Jeg havde ingen. Det betød, at jeg arbejdede illegalt. Jeg ville ikke være forsikret, hvis der skete mig noget og endnu værre – jeg var ikke forsikret, når jeg kørte rundt med børnene og til tider andres børn i bilen. Det var noget af en øjenåbner.

Jeg kontaktede mine forældre og fortalte dem om den samtale, jeg havde haft med ”svigermor”. Det kom lige så meget bag på dem som mig, men de forstod det alligevel ikke, for familien havde mundtlig forsikret mine forældre om, at alle au pair regler ville blive overholdt. Alt fra au pair-kontrakt til forsikringer.

En del af et internationalt problem…

Det er ikke kun i Frankrig, at man kan komme så galt afsted. Flere historier fra hele verden har set dagens lys. Men min historie skulle ikke fortsætte. Den skulle stoppe nu! Min mor ringede til den danske ambassade i Paris, som bekræftede at mit ophold var ulovligt, og at jeg faktisk var der illegalt.

Vi fik hurtigt aftalt, at mine forældre skulle komme på besøg og tale med familien. Nu skulle der styr på tingene – troede jeg! Dagen kom … Min ”au pair-mor” havde været rigtig syg i to uger, men det gik bedre. Fredag aften, hvor mine forældre skulle komme på besøg, valgte hun at køre til fodboldmøde i fodboldklubben. Det var første gang hun engagerede sig i den klub. Hun hadede alt, hvad der havde med fodbold at gøre. Det skulle vise sig, at hun havde lugtet lunten. Min ”au pair-far” tog pænt imod mine forældre. Vi sad i køkkenet og sludrede. Der var god stemning, men jeg syntes, han var overdrevet sød overfor mine forældre.

På et tidspunkt, mens vi sidder og taler, kommer vi ind på det her med kontrakt og forsikringer. Mine forældre spørger, om jeg er forsikret. Faren sidder og blinker med det ene øje til mig, mens hans prøver at virke så overbevisende som mulig ved at sige, at der er fuldstændig styr på det. Han kunne dog ikke vise mine forældre dokumentation. Han sagde, at det Madame der havde styr på papirerne, og han vidste ikke, hvor de var. Jeg sagde til mine forældre, at jeg IKKE havde skrevet under på en kontrakt.

To ugers deadline eller ud af vagten…

Familien havde ikke overholdt au pair-reglerne. Det betød, at vi nu havde en deadline på to uger til at få styr på tingene, ellers skulle jeg forlade familien. Det havde mine forældre bestemt. Dagene gik. Jeg spurgte flere gange om vi ikke kunne få styr på kontrakt m.m, men hver gang sagde mine au pair-forældre, at det kunne vente til i morgen eller weekenden. Problemet var bare at tiden gik, og pludselig skulle jeg ud af vagten.

Jeg sørgede for at hæve de få penge, jeg havde på min bankkonto og lukke den. Faren havde nemlig fuld adgang til den. Jeg pakkede mine ting, og flyttede hjem til min daværende kæreste. Jeg var nødt til at få et nyt mobilabonnement, da faren havde lukket min mobil ned med øjeblikkelig virkning.

Kom godt fra start med en au pair organisation

Jeg fortæller ikke om denne dårlige oplevelse for at advare andre mod at blive au pair, men fordi jeg vil gøre opmærksom på, at det er et problem man skal være opmærksom på. Man kan sagtens tage afsted som au pair uden en au pair-organisation, men der skal være styr på tingene. Kontakt evt. tidligere au pairs, spørg i grupper på Facebook eller lignende. Du kan også spørge au pair-familien om du må kontakte au pair’en før dig (hvis de har haft en før dig).

Et godt råd vil alligevel være at kontakte en au pair organisation som fx aupairagent.dk. De kan hjælpe dig med at komme godt fra start. Jeg har stået i rigtig mange situationer, hvor det havde været rart at have nogen som kunne hjælpe mig. Først og fremmest er det en kæmpe fordel, at de kan hjælpe med alt papirarbejdet, for man skal ikke undervurdere vigtigheden af at have en sygeforsikring, arbejdskontrakt m.m. Derudover, så var jeg på herrens mark, da jeg skulle skifte familie. Det er en af de situationer, hvor jeg virkelig gerne ville have haft hjælp. Det var ikke sjovt at stå med det hele selv i et ”fremmed” land. Hvad gør man, når familien siger ens mobilabonnement op og man pludselig ikke har nogen telefon? Hvor går man hen? Hvem skal man kontakte?

Tager en tur til
Jeg flyttede ind hos min daværende kæreste. Fuldstændig desperat søgte jeg job i bagere og butikker, men det lykkedes ikke. Jeg var godt klar over, at det ville være svært på grund af mit franskniveau, men jeg er ikke typen, der giver op. Dybt forelsket og fuld af håb, blev jeg ved med at søge. Jeg var til samtale hos en familie, der søgte en barnepige. Det gik rigtig fint, men de søgte ikke en, der skulle flytte ind hos dem. Det var selvfølgelig rigtig bøvlet, for hvordan får man en lejlighed, når man ikke har noget job og er udlænding. Det føltes håbløst lige der.

Jeg fandt heldigvis en anden familie i Orléans centrum. De søgte en au pair-pige. Jeg troede, at jeg havde fundet lykken, men …. laaaangt fra ! Læs mere om mine oplevelser hos min nye au pair-familie næste uge. Det bliver ikke kedeligt 😊

Orléans by
Orléans

5 kommentarer

 • Kirsten Hau

  Det er altså utroligt, hvad du har oplevet i det store udland…og hvor har du klaret det flot. Det beundrer jeg dig for. Andre ville måske være “løbet” grædende hjem til mor.

  • Nikoline

   Ja, det er blevet til en del oplevelser her i Frankrig… Det har ikke altid været nemt, men jeg fortryder ikke, at jeg tog kampen op.
   Hvor der er vilje, er der vej 😊

 • Lisbet

  Så kom jeg ind i loopet igen det er stor underholdning , fedt og der er jo lang vej endnu.
  Jeg nyder hvert et indlæg tak 💋

 • Laila Wennervaldt Jørgensen

  Fantastisk flot gået Nicoline. Hvor er du sej, at blive hængende og finde løsninger, når du i virkeligheden kunne tage flyet til Dk og trygheden….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *