Jul og juletraditioner i Danmark og Frankrig
Ude godt hjemme bedst, i hvert fald, når det gælder jul ! Jeg har altid holdt jul i Danmark på nær en gang, hvor jeg desværre ikke kunne komme hjem pga. arbejde, og for at være ærlig, så kan fransk jul ikke nå den danske.
Jeg elsker jul! Det er en af de højtider, jeg elsker allermest, måske, fordi det også er højsæson for hygge. Julen starter i november, hvor julebryggen kommer ud. I radioen spiller de Mc Einer – Jul Det’ Cool. Byen er fyldt med juleudsmykning og der dufter af brændte mandler. Børn har nissehuer på – Jeg tror aldrig, at jeg har set et barn i Frankrig med en nissehue.
Hyggelige juletraditioner franskmændene ikke kender til
Julen, med sine mange traditioner, er årets højdepunkt. Der er mange forskellige juletraditioner som julekalender, kalenderlys, risengrød til nissen m.m., men de fleste er nok enige om at juleaften er julens højdepunkt.
- Kalenderlyset
For mange danskere starter juletiden d. 1 december, hvor kalenderlyset tændes. Det er umuligt at støve op i Frankrig. De ved simpelthen ikke, hvad det er. Jeg plejer at få min mor til at sende et, og jeg skal da love for, at franskmændene synes, det er en sjov og hyggelig juletradition. Min franske kæreste tog det til sig og vågede over lyset hver dag. Det skulle jo nødig brænde for langt ned! Mine kollegaer skulle lige forstå konceptet, men var også ret vilde med det. Vi måtte lave en liste med navne, så vi kunne finde ud af, hvem der skulle tænde lyset hver dag, og i kaffepauserne blev lyset nøje overvåget.
- Risengrød til nissen på loftet
“På loftet sidder nissen med sin julegrød…”. Vidste du, at nissen har været kendt i Norden fra hedensk tid ? Dengang var nissen en gårdnisse, som sad på loftet. Hvis man ville undgå, at nissen begyndte at drille, så skulle man behandle ham med respekt og sørge for, at han fik sin grød. Det er heller ikke noget franskmændene kender til.
- Risalamande
Risalamande eller Riz à l’amande = “ris med mandel”. En fransk tradition ? NEJ! Selvom det lyder fransk, så er det pæredansk og franskmændene ved ikke, hvad det er. Desserten har sin oprindelse i slutningen af 1800-tallet, hvor det bedre borgerskab serverede risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød.
Risalamande blev dog for alvor populær under 2. Verdenskrig, hvor der var mangel på ris og kanel til risengrøden, men husmødrene fandt ud af, at de kunne lave en større portion grød ved at blande flødeskum i.
Men hvor stammer idéen med mandlen fra ?
Måske har Frankrig alligevel en finger med i spillet, for Frankrig har i flere hundrede år haft tradition for at spise en kage Galette des Roi. I kagen gemmes en fève (bønne). I dag finder man dog en lille porcelænsfigur. – PAS PÅ TÆNDERNE !!!
Den yngste skal sætte sig under bordet, mens den ældste peger på et stykke og spørger, hvem der skal have det. Når alle har fået et stykke, så må man spise. Den, der får fèven, må kalde sig for konge resten af dagen.
Jul og juleaftensarrangement i Danmark og Frankrig
I Danmark holder vi jul d. 24 december. Familien samles. Der spises flæskesteg og and. Disneys juleshow kører hvert år og er efterhånden en fast tradition hos de fleste børnefamilier. Forældrene vinder lidt ekstra tid til forberedelserne, mens børnene bliver underholdt. Senere på aftenen pakkes gaver ud.
I Frankrig er det hele skubbet en dag. Det betyder, at de først pakker gaver ud d. 25 december. Jeg var ret tæt på at ødelægge mine au pair børns tro på julemanden, da jeg på et tidspunkt sad og fortalt om juletraditioner m.m i Danmark. Jeg vidste ikke, at de først holdt jul d. 25. Jeg måtte derfor handle hurtigt – rigtig hurtigt – for ikke at ødelægge illusionen om julemanden.
Jeg fortalte mine au pair børn, at julemanden tager afsted fra Grønland, og derfra rejser han rundt i Norden med sine pakker, og inden han når til Frankrig, så er det blevet d. 25 december, derfor kan de først pakke deres gaver ud om morgenen. Pyha ! Jeg kunne se på forældrene, at de var meget lettede over min sidste øjebliksredning.
6 kommentarer
Lene Pitter
Hej Nicoline!
Jeg hygger mig med at abonne på og læse din blog!
Det er både underholdende og fyldt med info om Frankrig og til eventuelle nye au pairs!
Så jeg glæder mig til fortsat læsning og glædelig jul til dig og dine!
❤️🌲Lene
Nikoline
Hej Lene,
Tak for din søde besked. Det glæder mig meget, at du har lyst til at følge med 🙂
Rigtig glædelig jul til jer også. Pas godt på jer selv ❤️
Bjørn
Hej Nikoline . Jeg kan næsten dufte de brændte mandler og høre julens melodier , når du skriver om julen i Danmark og Frankrig . Det er jo en poet’ gemt i dig . Gerne mere af samme slags . Tak . Og du ønskes en glædelig jul samt et godt og lykkebringende nyt år . Kh. Bjørn 🙋♂️🇩🇰
Nikoline
Hej Bjørn,
Sikke en sød besked 🙂 Jeg skal gøre mit bedste.
Rigtig god jul og godt nytår til jer – Lad os håbe, at næste år bliver bedre ❤️
Kirsten Hau
Det er sjovt at læse om de kulturforskelle.
Laila Wennervaldt Jørgensen
Jul forbinder du med hygge. Ligeså er din beskrivelseaf julen i Dk og F.